maanantai 24. huhtikuuta 2017

KEVÄT JA MÖKKIKUUME- OMA VAI TOISEN OMA?

Jotain uutta pitäisi saada: onko se uusi koti, mökki, auto vai riittääkö uuden sohvan tai nojatuolin osto kattamaan tämän kevätvillitystarpeen.

Tuttu juttu monella. Kun kevätaurinko pilkistää, sääkin (toivottavasti pian) lämpenee ja elämä aloittaa uuden kauden myös luonnossa. Onko luonnostaan niin, että ihmiselläkin alkaa keväällä aina uusi kausi – uuden luomistuska, jonka eteen on jotain tehtävä, jotta sen saisi sammumaan tai tyydyttymään?Mökkikuume vai huvilajahti?

Nyt on upeita huviloita myynnissä, mutta myös perusmökkejä, joista saa pienellä budjetilla oman näköisen ja budjettiin sopivan kokoisen.

Selkeästi on tapahtumassa muutos mökkirintamalla. Ihmiset eivät etsi enää pelkkää saunamökkiä, jonne veden voi kantaa ja sähkökin on vain naapuritontille vedetty. Monta vuotta on puhuttu myös downshiftaamisesta – uskon, että suomalaisen downshiftaaminen on sitä, että investoidaan vapaa-aikaan. Ja entistä enemmän kotimaassa käytettävään vapaa-aikaan. Hankitaan perheelle mökki – tai oikeammin huvila – jossa koko perheelle on tekemistä ja tilaa. Ongelmahan on perinteisesti ollut se, että kun lapset kasvavat teini-ikään, heitä ei mökkeily kiinnosta – mutta nykymökit mahdollistavat sen, että hyvien nettiyhteyksien myötä myös lapset saadaan luonnonhelmaan mökille. Fyysinen kaveritarve ei ole enää niin iso, koska kaverisuhteet hoidetaan kännyköiden, tablettien ja kannettavien kautta. Riittää, kun olet ”langan päässä” on line -tilassa.

Mikä on budjettisi?

Mutta mitä budjetti kestää? Onko se sadan tonnin perusmökki, jonka voi itse tuunata näköisekseen? Vai onko se kolmen sadan tonnin mökki, joka on valmiiksi laitettu, ympäristö rakennettu, eikä vaadi kuin omat huonekalut sisään ja mökkeily voi alkaa? Molemmille riittää ostajia. Toki isot, hyvin varustellut tekevät kauppansa, koska hyvinvarusteltu mökki luo mahdollisuuden myös etätyöhön.
Väitän, että suomalainen downshiftaaja on mökiltä käsin etätöitä tekevä uraputkinainen tai -mies. Mutta tuossahan ei ole mitään väärää – päinvastoin. Näin luomme uuden markkinan mökkimarkkinoille ja voimme hyödyntää työ- ja vapaa-aikamme siten, että stressi tekemättömistä töistä ei kasva niin suureksi.

Omistaminen ei ole enää Suomessakaan niin suuri itseisarvo, kuin mihin taannoisina vuosikymmeninä on totuttu. Uusi sukupolvi ei anna niin suurta painoarvoa omistamiselle, koska markkinoilla on hyviä vaihtoehtoja. Vuokramarkkinoilla on hyviä vaihtoehtoja, jotka kannattaa katsoa. Eikä sinulla ole riskiä omistamisessa tai arvon alenemisessa.

Älä haaveile mökistä, vaan tee unelmistasi totta ja toteuta ne omalla tavallasi. Vanhat perinteet eivät päde enää tämän päivän elämässä muutoinkaan, miksi siis noudattaisit isoäidin mökkiperinnettä vanhaan malliin? Vaihtoehtoja on monia, mutta aloita varovaisesti, jotta päätöstäsi ei tarvitse katua.

Tässä muutamia vinkkejä:
-        -   jos epäilet, oletko mökki-ihmisiä, vuokraa ensin mökki muutamaksi viikoksi tai koko kesäksi ja testaa, onko sinusta mökki-ihmiseksi
-       -   osta mökki, jos budjettisi on pieni
-        -   osta parempitasoinen huvila, jos budjettisi sallii
-          - osta viikko-osakemökki, jos sinulle riittää 6-8 viikkoa ympäri vuoden hyvinvarustellulla mökillä
-         -  vuokraa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu mökki tai talo järven rannalta ja anna oma asuntosi vuokralle.Vai oletko sittenkään mökki-ihmisiä? Mieti myös vaihtoehtona
-          - vuokraa tai osta pieni kaupunkiasunto/kakkosasunto toisesta kaupungista.
-          - vuokraa muutamaksi viikoksi loma-asunto esimerkiksi Espanjasta ja katso, olisiko se sinun näköisesi mökkeilymalli.
-          - entä asuntovaunu tai -auto? Jos haluat tiiviin yhteisön ympärillesi, tämä malli sopii sinulle.

Unohda vanhat perinteet, jossa sinulla tulee olla oma omistusasunto, mielellään omakotitalo ja lisäksi mökki järven rannalla. Riko rajoja ja toteuta unelmasi, tee niin kuin sinulle on parasta. Elämme vain kerran. Nautimme jokaisesta kesästä vain kerran. Tehkäämme se kukin omalla tavallamme.

Nautinnollista kevään jatkoa ja oman näköistäsi downshiftaamista kesäksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi vuosi - uudet kujeet

Uusivuosi on perinteisesti suomalaisten lupausten aikaa. Uudenvuoden tinoja valettaessa luvataan jotain – joku lupaa olla tupakatt...