tiistai 18. heinäkuuta 2017

KESÄLOMAN SININEN HETKIKesälomat alkavat olla lopuillaan ja paluu työhön ja rutiineihin on alkamassa. Kesäloman rentoja hetkiä tulee ikävä. Rutiinit toki tuovat elämään varmuutta ja selkeyttä – ei pelkkää lomaakaan olisi kiva pitää.

Kesäloman täyttymys on monillekin mökille lähtö – joko omalle tai vuokramökille. Mökki voi olla joko toinen työmaa tai rentoutumispaikka. Mökillä puuhastelu on enemmän tai vähemmän vapaaehtoista. Nurmikko pitäisi mökillä olla suorastaan kielletty – ettei tule pakollisia rutiineja tai käyntejä mökillä sen vuoksi. Rikkakasvien kitkentä järkevässä määrin on sallittua, samoin monivuotisten perennojen kasvattaminen tai parin marjapuskan istuttaminen. Mansikkamaa tosin on jo vähän työläämpi – tosin myös sadonkorjuun aikana kiitettävä.

Entä terassi ja laituri. Ne ovat kesämökin parhaat paikat. Toki puilla lämmitettävän saunan jälkeen.


Sisätilat mökillä jää toisarvoisiksi – paitsi sateella ja yöllä – ellei tykkää telttailla mökin pihassa. Sisätiloihin yleensä panostetaan enemmän, vaikkakin niiden käyttöaste on melkoisen pieni kauniilla mökkisäällä.

Entä ruokailuhetket – ruokakin maistuu paremmalta ulkona. Lapsuudesta muistan kaverini mökin, jossa oli iso, katettu kesäkeittiö. Siellä paistettiin aina lättyjä. Ne maistuivat aivan erilaisilta kuin sähköliedellä paistetut – johtuneeko mökkitunnelmasta ja kesästä.
Upeat auringonlaskut ja -nousut sekä illan hienot siniset hetket jäävät mieleen – ja mielellään niitä myös kuvaa ikuistaakseen tunnelman. Se sininen hetki – jonka voi ikuistaa kameraan – mutta se tunne ja ilo kauniista luonnon hetkestä – sitä ei pysty ikuistamaan kuin omien silmien verkkokalvoille. Sieltä se kannattaa ottaa esille syksyn pimeinä, kylminä ja sateisina iltoina, jolloin sinisestä hetkestä ei ole tietoakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi vuosi - uudet kujeet

Uusivuosi on perinteisesti suomalaisten lupausten aikaa. Uudenvuoden tinoja valettaessa luvataan jotain – joku lupaa olla tupakatt...